Zpráva ČTK ze dne 10.11.2010

Ostrava/Český Těšín (Karvinsko) - Přímo v Českém Těšíně bude senát ostravského krajského soudu řešit stížnost proti regulérnosti nedávných komunálních voleb. Několik tamních stran podalo stížnost kvůli údajnému kupčení s hlasy voličů. Svědky bude soud vyslýchat přímo ve městě. ČTK to řekla mluvčí soudu Barbara Plchotová.

"Bude to rozhodně ekonomičtější," vysvětlila mluvčí s tím, že senát má v úmyslu vyslechnout řadu svědků. "Proto bude snadnější, aby senát odjel do Českého Těšína, než všechny svědky předvolávat do Ostravy," řekla s tím, že tímto opatřením se soud chce také vyhnout většímu počtu omluvenek. "Je možné, že by se předvolaní svědci omlouvali ve větším počtu," řekla.

Soud bude v Českém Těšíně žalobu řešit v pondělí. Senát zasedne od 09:00 v nezvyklých prostorách. Propůjčena mu bude jedna z místností v budově českotěšínské radnice.

Stížnost na průběh komunálních voleb v Českém Těšíně na Karvinsku podaly společně čtyři politické subjekty. Ve městě se podle nich kupovaly hlasy voličů. Zástupci radnice již dříve upozornili na to, že za skupováním hlasů stojí strana SOS pro Český Těšín, kterou vedl jako lídr Marian Kuś. Strany tvrdí, že volby nebyly regulérní, a požadují jejich opakování. ČTK to dnes potvrdil společný právní zástupce stran a hnutí Marek Ježek. Kuśovi loni soud uložil stotisícovou pokutu za padělání lustračního osvědčení.

Cílem společné žaloby Hnutí pro Těšín, Strany zelených, Nestraníků a TOP 09 je zjistit, jestli je uplácení voličů v České republice možné, nebo ne. "Chceme, aby se soud konečně vyjádřil, jestli je masivní uplácení voličů v průběhu hlasování v souladu se zákonem nebo principy vyšší právní síly. Podle mě to popírá smysl a podstatu voleb," řekl ČTK právník Ježek.

Mluvčí českotěšínské radnice Dorota Havlíková již dříve řekla, že měli signály o ovlivňování voleb už před jejich zahájením. V průběhu voleb pak auta svážela do volebních místností lidi, kteří zjevně ještě nikdy u voleb nebyli, zejména šlo o bezdomovce a Romy. "V některých místech pak stály houfy bezdomovců, kteří čekali na výplatu peněz," popsala Havlíková. Údajně dostávali za jeden hlas 500 korun. Za skupováním hlasů i podle ní stála SOS pro Český Těšín. Ta skončila ve volbách za ČSSD na druhém místě s 19 procenty hlasů a získala ve 27členném zastupitelstvu šest mandátů. Kuś obvinění odmítl a vyslovil se také pro opakování voleb.

Zdroj: ČTK www.ctk.cz, www.ceskenoviny.cz

 

Česká televize dne 22.10. 2010 uvedla:

Zdroj: https://www.ct24.cz/volby-podzim-2010/105057-byly-volby-v-ceskem-tesine-zmanipulovane-pripad-resi-policie/

Byly volby v Českém Těšíně zmanipulované? Případ řeší policie

Český Těšín – Policie prověřuje údajné kupování hlasů při komunálních volbách v Českém Těšíně. Strana SOS pro Český Těšín prý takto získala 19 procent hlasů a stala se druhým nejsilnějším uskupením na radnici. Zneplatnění voleb ve městě požadují také některé strany, které se kvůli tomu obrátí na soud. Lídr kandidátky Marian Kuś kupování hlasů odmítl.

 

"Podle údajů získaných od jednotlivých občanů, podaných trestních oznámení, zpráv v tisku a jiných podkladů volební strana SOS pro Český Těšín prostřednictvím placených aktivistů skupovala pro sebe hlasy voličů většinou ze sociálně slabých a sociálně nepřizpůsobivých vrstev," uvedli ve společném prohlášení předseda Hnutí pro Těšín Lubomír Matěj a předseda Strany zelených v Českém Těšíně Tomáš Výtisk. 

Mluvčí českotěšínské radnice Dorota Havlíková potvrdila, že podali trestní oznámení kvůli možnému spáchání dvou trestných činů - úplatkářství a narušování přípravy a průběhu voleb. "Už před volbami se na nás obrátili jedinci, že probíhá nábor lidí. V průběhu voleb jsme pak zaznamenali, že lidé jsou sváženi do volebních místností auty," popsala Havlíková.   

Auta prý svážela do volebních místností lidi, kteří zjevně ještě nikdy u voleb nebyli, zejména šlo o bezdomovce a Romy. "V některých místech pak stály houfy bezdomovců, kteří čekali na výplatu peněz," uvedla Havlíková. Podle ní bylo velké množství volebních lístků vyplněno stejnou rukou a perem. 

"Peníze byly vyplacené přímo z okének aut, nebo máme také indicie, že lidi vozily přímo z hospod taxíky," uvedla Havlíková. Také ředitel českotěšínské městské policie v ČT Petr Chroboczek uvedl, že jejich hlídky ve městě viděly několik aut, která svážela lidi k volebním místnostem. Podle něho se jednalo hlavně o bezdomovce. 

SOS pro Český Těšín údajně na svých létacích slibovala za hlas 300 korun, dalších 200 korun mohl člověk získat, pokud zajistil dalšího voliče. Strana ovšem tvrdí, že letáky nebyly její a že ji chtěl někdo poškodit. Podle ČT mohla investice do získání volebních hlasů vyjít přibližně na 1,5 milionu korun.


Falešné lustrační osvědčení Mariana Kuśe Falešné lustrační osvědčení Mariana Kuśe Podle informací z médií je Kuś bývalý elitní komunistický rozvědčík, který se před rokem 1989 infiltroval do církevního prostředí v Československu a Polsku. Rozvědka počítala i s jeho vysláním do Vatikánu. Později byl Kuś místostarostou Českého Těšína a členem Ústředního výkonného výboru ČSSD. Členem strany už není. Podle pravomocného rozsudku se před krajskými volbami v roce 2004 prokazoval padělaným lustračním osvědčením.   (Zdroj: ČTK)

TV Polar informuje :

https://www.tvportaly.cz/16970-cesky-tesin/krajsky-soud-resi-ceskotesinske-volby