Těšínské letadlo

11.10.2010 10:06

Městem se už jakousi dobou šíří zaručená informace, že běží handl s hlasy voličů. Za hlas pro jistou partaj samých bezpartijních ten, kdo se dá koupit dostane pětikilo a úspěšný naháněč taky pětikilo. Připomíná to jeden čas hojné celorepublikové hry zvané letadlo zaměřené na oškubání z peněz důvěřivé lidičky. Jak by se taková hra nazývala v předleteckém dávnověku na malém území, například tak velkém jako je Český Těšín? Možná, že by samostříl? Šíp vystřelený z kuše toho sice nenabere jako letadlo, ale zase neletí tak daleko.

 Bude to organizačně zajímavá záležitost pro kupčíky hlasů, kteří se budou starat o to, aby uhlídali „hrdého voliče“ a ten hodil do urny jejich „nákup“ za pětikilo. Buď jak buď, kupování voličů je svinstvo, a to platí pro všechny zúčastněné.

Jaký je charakter toho, kdo kupuje hlasy pro sebe nebo někoho jiného? Jaký je charakter těch, co jsou na kandidátce s takovými handlíři, které svým jménem podporují? A jakou sebeúctu a charakter mají ti, kteří se nechají koupit?

A nakonec, jaký charakter by mělo město, které by si pořídilo do svého vedení na další čtyři roky takovéto „zachránce“ ?

 

iDnes.cz mimo jiné uvádí: https://ostrava.idnes.cz/zaplatime-vam-za-hlasy-nabizi-letak-pred-volbami-v-ceskem-tesine-pwt-/ostrava-zpravy.asp?c=A101011_141637_ostrava-zpravy_jab

 

 

Zpět